Blog

Administrator

Administrator

Zašto slušati Radio Fenjer?

Razloga je mnogo, ali možda od nekih su; zato što smo unikatni, jer imamo čaršijske priće, jer smo kulturni, jer imamo najbolje izvore vijesti, jer nikad nismo puštali ništa osim Bosanske estrade, jer nema reklama, jer radimo iz dobre volje već skoro 5 godina... muzičke želje...

Roditelji i djeca, braća i sestre ubijenih Vlaseničana podijelili su teret tuge večeras pred 18 tabuta sa posmrtnim ostacima, isprativši ih iz Tuzle, gdje su identifikovani, do Vlasenice gdje će ih ukopati sutra. S njima je bila delagacija Muftijstva Tuzlanskog na čelu s muftijom Huseinom ef. Kavazovićem. Na mezarju Rakita iskopano je dvadeset novih mezara. Do zadnjeg dana očekivale su porodice Šahije Berbić i Sabire Alihodžić, da će i ovim ženama sutra klanjati dženazu. Međutim nije identifikovan dovoljan broj njihovih kostiju za ukop.

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli večeras su najbliži bili uz tabute trojice sedamnaestogodišnjaka: Almira Omerovića koji je ubijen granatom ispaljenom s Ilijinog brda 1992. godine; uz Džemaila Badžića, koji je iz porodičnog doma u Piskavicama odveden 1992, a posmrtni mu ostaci s prostrelnom ranom na glavi nađeni u masovnoj grobnici kod Šekovića i uz Edina Mutapčića kojeg su odvojili od majke u Potočarima u julu 1995, a tijelo mu bez lobanje iskopali u jednoj od Kameničkih grobnica.

U sekundarnoj masovnoj grobnici Doline smrti, kako simbolično u državnom Institutu za traženje nestalih zovu Zvorničku Kamenicu bile su i kosti tokom protekle godine identifikovanog 36-godišnjeg Muradifa Čamdžića. Supruga Sabira prijavila je njegov nestanak nekoliko mjeseci nakon pada Srebrenice. Zajedno su u Vlaseničkom naselju Toplik, od njegove zidarske plaće podigli troje djece. 'Sposoban je bio i po terenu radio, a kad je imao vremena volio je poigrat lopte'', pričala je ona o Muradifu kad su je u Ilijašu, gdje je ostala živjeti s djecom, o njemu pitale komšije. Kazala im je još da se bojao rata. Bili su u Vlasenici, pa onda u Cerskoj sve do jula 1995. godine. Sjećala se dana kad nije bilo hrane. Narod se otimao za humanitarno brašno, a on govorio: 'Pustite to, ionako će nas sve pobit.' Imao je on predosjećaj - razmišljala je Sabira, al smogla snage pa nakon 16 godina dočekala da ga nađu.
 
Posmrtni ostaci drugih identifikovanih ekshumirani su još u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš, nedaleko od Šekovića, Ogradice kod Vlasenice, te Cerskoj i Debelom Brdu. Dvadesetpetogodišnji Adnan Ambešković i četrdesetogodišnji Ibro Muminović koji će također biti ukopani sutra ubijeni su u zloglasnom Vlaseničkom logoru Sušica. Najstarija među ovim žrtvama je Ajka Hurić, koja je u vrijeme ubistva imala 73 godine. Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef obezbjeđenja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina.

Pratnja sa tabutima stigla je iza 19 sati u Memorijalni kompleks “Rakita” u Vlasenici. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica za žrtve će biti proučen tewhid i Jasin. Sedmi kolektivni ukop i dženaza za bošnjačke žrtve bit će obavljen sutra 23. aprila na šehidskom mezarju “Rakita”. Uz organizovan besplatni prevoz, očekuje se prisustvo između 4 i 5 hiljada građana iz cijele Bosne i Hercegovine. Mezarje “Rakita” bit će na dan ukopa pokriveno internet signalom, tako da će sve medijske ekipe imati besplatan pristup internetu.

Sretna vam Nova 2011

in Vijesti
January 02, 2011

Svim Radio Fenjer slušaocima

GRAĐANSKA INICIJATIVA

ZA PROMJENU STATUTA OPŠTINE VLASENICA 

Hvala vam svima koji ste doprinjeli ovoj Vlasenickoj inicijativi. Hvala jos jednom na pomoci, na doprinosu sadrzaja, na gramatickim i pravnim ispravkama, kao i na moralnoj podrsci. Sad je red da se popnemo na jos jednu stepenicu ovog procesa i da objavimo generalnoj Vlasenickoj publici o ovoj zadnjoj verziji inicijative, te sto je najvaznije nacin na koji se mozete potpisati. (Link se nalazi na dnu ove poruke)

Red je sad na sve vas, da kontaktirate sve nase sugradjane Vlasenicane, da se sto vise Vlasenicana potpise na nasu inicijativu, a cilj nam je 100 od potrebnih 50 Vlasenickih biraca. Pokrijmo sve kontinente, drzave i gradove gdje se nalaze nasi Vlasenicani; od Bosne, Hrvatske, Srbije, Austrije, Svicarske, Italije, Njemacke, Francuske, Spanije, Holandije, Svedske, Norveske, Finske, Irske, Velike Britanije, Amerike, Kanade, Australije... i svih zemalja izmedju. Svaki Vlasenicki potpis ce nam uvelicati i pojacati glas.

Uradite sta mozete. Zajedno mozemo vise.


:idea: Link za potpis "INICIJATIVE" nalazi se na vrhu pocetne stranice Vlasenica.info!
http://www.vlasenica.info

Maksuz selam svim Vlasenicanima.

Sanel Babic

Za inicijaliziranje inicijative za promjenu Statuta Vlasenice, potrebno je 50 Biračkih glasova (Ustav SO Vlasenica, Član 78)
_____________________________________________________
 Primaoci inicijative:
Adresa: Svetosavska 14
75440 VLASENICA
Telefon: 056/731-710 (Centrala)
056/733-499 (Predsjednik SO)
056/730-096 (Sekretar)
056/733-850 (Načelnik za privredu)
Telefax: 056/731-830

Mladen Popović - Načelnik SO Vlasenica
Sakib Zubović - Predsjednik SO Vlasenica
Senad Hasanović - Podpredsjednik SO Milići, Član SDA
Bektašević Dzevad - Komisija za Mjesne Zajednice i Gradove SO Vlasenica
Gobeljić Ševko - Član SDA
Dzurić Murat - Etički Odbor SO Vlasenica
Durić Ibrahim - Društveni Nadzor SO Vlasenica
Ombašić Meho - Sudija u Vlasenici
Stranka Demokratske Akcije - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Stranka Nezavisnih Social Demokrata - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Zvanična email adresa Opštine Vlasenica - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
EUFOR Press Office - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
OSCE - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Visoki Predstavnik BiH - Valentin Inzko

OTVORENO PISMO - GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMJENU STATUTA OPŠTINE VLASENICA

U ime Vlaseničana Dijaspore, i njihovih krovnih organizacija "Udruženje Vlaseničana Chicago", “Udruženje Vlaseničana St. Louis", "Vlasenica.info" kao organizacija i građana Vlasenice širom Dijaspore i potpisanih ispod, obraćamo se našim odbornicima u Opštini Vlasenica, povodom;

građanske inicijative za promjenu STATUT-a SO Vlasenica, putem Člana 27. iste, iz slijedečih razloga:

- Ne postojanje komunikacije Skupstine Opštine i njenih odbornika sa građanima Vlasenice koji žive u Dijaspori
- Isključivanja Vlaseničke dijaspore o nedostacima i napretcima kako ekonomskog, tako i socijalnog stanja građana i povratnika Vlasenice
- Nepokretanjem prve Vlaseničke Peticije u Skupštini Opštine Vlasenica, objavljene 2.2.2007
- Manjka obrazloženja za bilo koju naglašenu tačku u Vlaseničkoj Građanskoj Peticiji
- Manjka planova i ciljeva kako političkih tako i kulturnih na regiji Vlasenica u 2009-toj godini.
- Aktivnosti i angažmana za održavanje BiH...

Koristeći STATUT Skupštine Opštine Vlasenica (Broj #01-022-1007/06, izglasan 17.11.2006-te godine.) kao jedinim alatom kojim se građani Vlasenice mogu koristiti (u slučaju kad ih njihovi zastupnici izostave ili ne zastupaju...), te uzimaju svoje demokratsko pravo u svoje ruke i pokreću inicijativu građana Vlasenice;

- Putem Člana 68, zahtijevamo od jednog našeg zastupnika ili odbornika u Skupštini Opštine Vlasenica, da iskoriste njihovo javno i demokratsko pravo provoda donošenje akata pred SO, te da predlože slijedeće;

Kao Prvo:
Pod Članom 6, traži se izmjena Grb-a Opštine Vlasenica, kako bi reprezentirala sva tri konstitutivna naroda u Opštini Vlasenica. Koristeći Član 42, kao podsticanje zakona da SO se mora održavati na Sekularnom ambijentu, samo ukazuje na nepravdu korištenjem sadašnjeg Grba SO Vlasenica, na kojem se nalazi krst, koji ne može biti simbol stradanja i ekskludnost nestanka 1463 nesrba u Vlasenici. (1, 2)

Kao Drugo:
Koristeći Član 11, tražimo od odgovornih osoba da se Stranica Skupštine Opštine 
(http://www.opstina-vlasenica.org) napravi dostupna svim građanima Vlasenice, te da stranica bude kompletno dostupna na Latinici, kao i svi javni Opštinski dokumenti, koji jesu i jos nisu dostupni na internet stranici.

Kao Treće:
- Koristeći Član 15, tražimo od naše SO Vlasenica da podrži i koristi obavještavanje građana Vlasenice putem internet stranice http://www.Vlasenica.info, krovne organizacije Vlasenicana u Dijaspori, kako formalno tako i financijski.

Kao Četvrto:
- Putem Člana 70, traže se Opštinski godišnji Izvještaji za 2008-u i narednu 2009-u godinu kao i pristup svim javnim informacijama SO Vlasenica, te da se uspostavi odgovorna osoba za proslijeđivanje istih.

Kao Peto:
- Koristeći Član 19, kao dio odgovornosti Skupštine Opštine, tražimo povratak naziva Osnovne Škole Vlasenice sa "Vuk Karadžić" na "XIX Birčanska Brigada", kao i stare nazive ostalih objekata i Ulica u Opštini Vlasenica.

Kao Šesto:
- Tažimo da se "Počasnim Građaninom Vlasenice", od strane Skupštine Opštine Vlasenica, proglasi i oda počast najstarijem i najrespektivnijem građaninu Muji Saračević-u.

Kao Sedmo:
- Koristeći Član 31, traži se povratak teritorijalnog integriteta Opštine Vlasenica na njegove originalne granice ustanovljene 1991-ge godine.

Kao Osmo:
- U slučaju potvrde Genocida u Vlasenici, koristeći sudsku odluku protiv Radovana Karadžića, traži se povratak Vlaseničkog STATUT-a odobrenog prije Marta 1992.

Dodatni Amandmani:
Pored navedene inicijative izmjena i dopuna STATUTA SO Vlasenica, za prosperitetnu i funkcionalnu demokratsku Vlaseničku Opštinu, gđe svi konstitutivni narodi imaju pravo glasa, bez obzira na broj predstavnika u Opstini, pokrećemo slijedeće amandmane u STATUT-u;

- U Član 68, traži se izmjena broja birača potrebno za incijaliziranje sličnih incijativa na... "pored navedenog, da se doda":
"... ili 2/3 večina glasača drugog kostitutivnog naroda sa zadnjih opštinskih izbora Opštine Vlasenica."
- U Član 9, traži se uvođenje21-og Aprila, kao Dana sjećanja nestalih i protjeranih Vlasenicana sa područja Opštine Vlasenica 1992, sprovedenog putem etničkog čišćenja od strane ratnih zločinaca kao sto su: Nikolić Dragan, Dragan Bastah, Visković Goran, Basić Veljko i njima sličnim još neoptuženim zločincima.
- U Član 19, dodavanje "Logora Sušica" u zaštitu i svrstanje pod odgovornost SO Vlasenica povjerljivim objektom.
- U Član 106, promijeniti odluku o udruživanju SO Vlasenice u druge Opštine sa nadležnosti Skupštine Opštine na "... putem građanskog Referenduma, 2/3 večinom."
- U naslov STATUT-skog dokumenta dodati, "Bosna i Hercegovina" (jer se ove riječi ne spominju nigdje u cijelom Statut-u, podsječajući da se Vlasenica nalazi u državi Bosni i Hercegovini)

Takođe zahtijevamo javno obrazloženje po kojem legalnom i zakonskom BiH popisu stanovništva Opštine Vlasenica, prije podjele Vlaseničke opštine, se vodi Opština Milići, jer Predsjednik SO Milići nije drugog konstitutivnog naroda, kako to STATUT novonastale SO Milići iskazuje, i pod kojim povodom ili prednosti za Opštinu Vlasenica je podijeljena Opština Vlasenica.

- Putem Člana 72, zahtijevamo od Predsjednika SO Zubović Sakiba da sazove "Konferenciju za Stampu", sazivanje vanredne sjednice SO, te zbor građana Vlasenice i da objavi gore navedenu inicijativu.

U roku od 60 dana zahtijevamo da se javno, kao i osnivačima ove akcije, objave i obrazlože zaključci odgovora na ovu inicijativu, i njene pojedinačne tacke.

Dokumenti:
http://www.opstina-vlasenica.org/Text/S ... senica.pdf
http://www.opstinamilici.org/PDF/SOP.pdf

1. Potvrda Međunarodnog Kriminalnog Suda za Jugoslaviju (ICTY) da je u regiji Srebrenica sproveden genocid.
2. Tribunal u Haagu u optužnici protiv Radovana Karadžića, uračunava ratna kriminalna djela sprovedena u Vlasenici i logoru Sušica.
3. Legalni dokumenti sa suđenja optuženih (Nikolić Dragana, Predraga Bastaha i drugih) za nezakonito zatvaranje, ubijanje, mucenje i protjerivanje Muslimana od 1992 do 1995-te godine na Opštini Vlasenica.

 

Link za potpis "INICIJATIVE" nalazi se na vrhu pocetne stranice Vlasenica.info! (ili kliknite na link ispod)

http://www.vlasenica.info

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."