Administrator

Administrator

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine i pozivamo vas da prigodnim manifestacijama obilježimo ovaj praznik.

Gradjani Bosne i Hercegovine su 25-og novembra, 1943-e godine obnovili temelje drzave na osnovi svojih historijskih granica koje su uspjeli odbraniti unatoc visestoljecnim iskusenjima i prisvanjanjima. Od povelje Kulina bana, krunisanja kralja Tvrtka, cuvanja bosanskog sandzaka, odupiranjem nacionalistickim i sovinistickim ekspanzionističkim planovima, dobri Bosnjani, Bosanci i Hercegovci, su uspjeli sacuvati kontinuitet bosanske drzave i teritorijalne jedinstvenosti. U toj riznici bosanske historije 25-ti novembar 1943-će predstavlja poseban dragulj u kome se prelama suština i istina BiH. Jer njena suština jeste suživot različitosti, a njena istina, njene međunarodno priznate granice. Iz iskustva suživota, poštivanja prava drugog i drugačijeg rodio se antifašizam, a iz antifašizma spoznaja o vlastitoj državnosti i nužnosti njenog očuvanja.

Vijećnici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) su tog 25. novembra 1943-će, svojom Rezolucijom i Proglasom narodima BiH obnovili i još jednom potvrdili višestoljetnu državnost, multietničnost i historijsko-politički individualiet koji je BiH baštinila kroz svoju historiju. BiH je dobila svoj parlament, svoju vladu, svoje pravosuđe. BiH je kao ravnopravna država ušla u Federaciju sa drugim zemljama u regionu. Danas se BiH nalazi na raspucu, izmedju puta obstrukcije, stagnacije, i nacionalne i vjerske mrznje, i puta pomirenja, prosperiteta, i evroatlanskih integracija. Svi gradjani BiH, u matici i dijaspori moraju se maksimalno angazirati da Bosna konacno uzme svoje pravedno mjesto u Europi kao moderna demokratska i multietnicka drzava.

Sretan ti praznik domovino!

U Sarajevu je u nedjelju uveče premijerno predstavljena pjesma "Bistra voda", grupe "Regina", koja će predstavljati BiH na ovogodišnjem Eurosongu u Moskvi za izbor najbolje pjesme Evrope. "Bistra voda" je djelo Aleksandra Čovića, frontmena grupe "Regina", koja je za predstavnika izabrana između 79 drugih prijavljenih kandidata.

https://youtu.be/MuYQllJLuRs
Regina, "Bistra voda" - BiH / youtube

Sudeći prema reakcijama publike u studiju BHRT-a, "Bistra voda" će, bez obzira na plasman na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, biti hit "kod kuće".

U emisiji "Eurosong show" predstavljeni su i stariji radovi grupe koja je poznata širom bivše Jugoslavije. Uz pjesmu, predstavljen je i spot za nju, koji je sniman u Sarajevu i Beogradu.

"Smatramo da imamo dobru pjesmu, a fokusirani smo i na to kako će izgledati naš nastup. Velika ekipa je radila na pripremama, a sačekaćemo da i publika da svoj sud", kaže Davor Ebner, pjevač grupe "Regina".

Po pitanju očekivanja u vezi sa plasmanom, bio je optimističan:

"Naravno da očekujemo pobjedu. Takvo očekivanje je odraz pozitivnog stava našeg benda. Mi smo ovo projekat shvatili jako ozbiljno, naravno da je bitno učestvovati, ali je još bitnije pobijediti", poručuje Davor.

"Vjerujemo u našu pjesmu i potrudićemo se za Evroviziju dovedemo u Sarajevo. Drago mi je da je publika ovako lijepo prihvatila", rekao je Aleksandar Čović nakon izvođenja pjesme.

Članovima "Regine" je priznanje za predstavnika BiH predao prošlogodišnji pobjednik, Elvir Laković Laka, našalivši se na račun svog neobičnog izgleda riječima: "Ovako ćete i vi izgledati sljedeće godine".

(mondo)

Za Windows Vista

Korisnici Windows Vista operativnog sistema moraju izvrsiti sledece akcije, kako bi uspostavili program koji bih orvarao emitovanje Radio Fenjera i njemu slicnih internet radio stanica.

1.)
Kliknite na Start dugme a zatim kliknite na Control Panel.
2.)
U Control Panel prozoru, kliknite dva puta na Default Programs ikon/slicicu (prikazanu ispod).3.) Kliknite na Associate a file type or protocol with a program.  Potrajat ce par minuta da se napuni.4.) Prelistajte listu i izaberite .pls (ne .wma) format. Duplo kliknite ili pritisnite na Change Program dugme.5.) U Open With prozoru, ce se pojaviti predlozi programa sa kojima mozete otvoriti .pls file format.  Ako se u izboru nenadje Winamp, Media player ili sl, kliknite na Browse dugme i manualno nadjite program za otvaranje naseg Radio Fenjer audio "streama".

 

Za Windows 2000 i Windows XP

Za Windows 2000 and Windows XP, sledeci koraci su potrebni da se izvrse da bi promijenili standardn iprogram za otvaranje internet emitovanja putem vaseg Internet Explorer-a:

 1. Otvorite Windows Explorer (tipicno mozete izabrati Start > Programs > Accessories > Windows Explorer).
 2. Izaberite Tools > Folder Options…
 3. Izaberite "File Types" tab.
 4. Izlistajte PLS nastavak u "Registered File Types" listi.
 5. Kliknite na "Advanced" dugme.
 6. Izaberite "Edit" sa liste mogucih akcija, i kliknite na "Edit" dugme.
 7. Potrazite WinAmp or Windows media program. Standardna lokacija za WindowsMedia11.exe je: C:\Program Files\...
 8. Kliknite na OK dok se nevratite na "File Types list".
 9. Kliknite na OK.
 10. Restartujte vas operativni system.

Za Windows 98

Za Windows 98, sledeci koraci su potrebni da se izvrse da bi promijenili standardn iprogram za otvaranje internet emitovanja putem vaseg Internet Explorer-a:

 1. Otvorite Windows Explorer (Start > Programs > Windows Explorer).
 2. Izaberite Tools > Folder Options ili View > Folder Options (obadva ce otvoriti isti  prozor)
 3. Izaberite "File Types" tab.
 4. Izlistajte PLS na "Registered File Types" listi.
 5. Kliknite na "Advanced" dugme.
 6. Izaberite "Edit" sa liste mogucih akcija, i kliknite na Edit dugme.
 7. Potrazite WinAmp or Windows media program. Standardna lokacija za WindowsMedia11.exe je: C:\Program Files\...
 8. Kliknite na OK, dok se ne zatvore svi prozori.
 9. Restartujte vas operativni system.

 

 Izvinjavamo se svim nasim Radio Fenjer slusaocima.

Momentalno imamo tehnickih problema sa vezom naseg Studija i nasim VERIZON Internet DSL servisom.

Tehnicko osoblje Verizon-a ce biti na licu mjesta u roku 24 sata, i do tada vam se izvinjavamo na ispustenoj vezi od Subote 9pm, kao i nedeljnoj emisiji Radio Fenjer-a od 12:00 - 14:00, kao i non stop muzickom servisu istog.

 

Do daljnjeg, zahvaljujemo se na vasem strpljenju.

 

Redakcija Radio Fenjer-a.

O nama

 • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

 • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."